Συχνές Ερωτήσεις

Μια οδοντιατρική θεραπεία είναι παροχή υπηρεσιών και όχι εμπορικό προϊόν. Δε μπορεί να πουλιέται με κουπόνια, προσφορές και εκπτώσεις στην ποιότητα και στην προσοχή που πρέπει να δοθεί για εσάς. Κατανοούμε την ενδεχόμενη δυσκολία στην αντιμετώπιση του κόστους μιας θεραπείας , αλλά εάν αυτή δε γίνει σωστά, η φαινομενικά χαμηλή τιμή στο τέλος αποβαίνει υψηλή! Πιστεύουμε ότι πρέπει να γνωρίσετε το ιατρό σας από κοντά και να ρωτήσετε τις λεπτομέρειες, αφού σας εξετάσει προσεκτικά. Αξίζει το χρόνο σας, είναι επένδυση στον εαυτό σας. Μια επίσκεψη κλινικής εξέτασης στο ιατρείο μας χρεώνεται συμβολικά 30 ευρώ τα οποία και αφαιρούνται από το κόστος της θεραπείας σας αυτή η εξέταση πολύ συχνά αποτελείται από δυο ραντεβού γιατί επιμένουμε στο σωστό σχεδιασμό και μελέτη από την αρχή μιας θεραπείας όσο απλή και αν φαίνεται..

faq1Τα εμφυτεύματα είναι προτιμότερο να τα ορίσουμε σαν ρίζες-στηρίγματα. Δεν πρόκειται απλά για «βιδωτά-δόντια» όπως λέγεται. Πρόκειται για ρίζες-στηρίγματα που βέβαια έφτιαξε ο άνθρωπος
Είναι κατασκευασμένα από τιτάνιο και τοποθετούνται σε εσοχές-υποδοχές που κατασκευάζονται με ειδικά χειρουργικά εργαλεία μέσα στο κόκαλο-οστούν του ασθενούς.

Το οστούν τα αναγνωρίζει σαν δικό του κομμάτι και τα αγκαλιάζει, επουλώνεται δηλαδή γύρω από αυτά. Αυτό λέγεται οστεοενσωμάτωση. Έτσι το νεοδημιουργηθέν οστούν στηρίζει γερά τα εμφυτεύματα και αυτά με τη σειρά τους μπορούν να στηρίξουν τις εκάστοτε προσθετικές κατασκευές.

 

 

 

Mε τα εμφυτεύματα  σαν στηρίγματα  μπορούμε  να κατασκευάσουμε  προσθετικά δόντια ανάλογα με τις ανάγκες του ασθενούς χωρίς να τροχιστούν και να πειραχθούν τα διπλανά φυσικά δόντια ενώ όταν χάνονται όλα τα δόντια η έχουν ήδη χαθεί ο ασθενής δεν αναγκάζεται να φορέσει ολικές οδοντοστοιχίες.

1ος τρόπος: Με Συμβατική Προσθετική

Σε αυτήν την περίπτωση στηριζόμαστε σε υγιή εναπομείναντα δόντια τα οποία τροχίζονται για να στηρίξουν θήκες, γέφυρες ή και μερικές οδοντοστοιχίες. Εάν δεν υπάρχουν καθόλου δόντια κατασκευάζονται οι γνωστές σε όλους ολικές οδοντοστοιχίες. Στην εποχή μας τα υλικά αποκατάστασης έχουν εξελιχθεί αρκετά ώστε να μπορούμε να πετύχουμε εξαιρετικά ικανοποιητικά αποτελέσματα με ολοκεραμικές στεφάνες, όψεις πορσελάνης, bonding σύνθετων ρητινών και άλλες τεχνικές πάντα εξαρτώμενες από την περίπτωση.

 

2ος τρόπος: Με Επιεμφυτευματική Προσθετική

faq2Εδώ στηριζόμαστε σε οδοντικά εμφυτεύματα πάνω στα οποία μπορούν να κατασκευαστούν προσθετικά δόντια ανάλογα με τις ανάγκες του ασθενούς χωρίς να επιβαρυνθούν τυχόν εναπομείναντα δόντια ή μαλακοί ιστοί.

 

Τα οδοντικά εμφυτεύματα είναι η πιο συντηρητική λύση στην αποκατάσταση μιας οδοντικής απώλειας. Αυτό γιατί δεν τροχίζονται διπλανά πιθανόν άθικτα δόντια για κατασκευή γέφυρας και το πιο σημαντικό το κόκαλο μέσα στο οποίο τοποθετείται εμφύτευμα διατηρείται στο μέλλον. Το οστούν που δέχεται μασητικές δυνάμεις μέσω του εμφυτεύματος καταλαβαίνει ότι χρειάζεται για να υποστηρίζει τα δόντια και  έτσι διατηρείται και δεν χάνεται με την πάροδο του χρόνου όπως θα συνέβαινε κάτω από ένα γεφύρωμα γέφυρας ή μιας τεχνητής οδοντοστοιχίας.

faq3Αφού ολοκληρωθεί η μελέτη του περιστατικού με ακτινογραφίες- διαγνωστικά μοντέλα και ότι άλλο κρίνει ο θεράπων οδοντίατρός σας, κατασκευάζονται ειδικά φρεάτια μέσα στο κόκαλο στις θέσεις που έχει προαποφασιστεί και μέσα σ’ αυτά κοχλιώνονται τα εμφυτεύματα. Συνήθως υπάρχει μια περίοδος επούλωσης 3-5 μήνες μέχρι να τοποθετηθούν τα τελικά δόντια. Σε μερικές περιπτώσεις που η ποιότητα και η ποσότητα του οστού το επιτρέπει είναι δυνατόν να τοποθετηθούν άμεσα την ημέρα του χειρουργείου και προσωρινά δόντια. Αυτό λέγεται Άμεση Φόρτιση και θα πρέπει να συζητηθεί και να αποφασιστεί φυσικά με τον επεμβαίνοντα οδοντίατρό σας.

 

Επίσης πάλι όταν η υπάρχουσα οστική μάζα είναι ικανοποιητική με την βοήθεια ειδικών προγραμμάτων αξονικού τομογράφου μπορούν να κατασκευασθούν οδηγοί νάρθηκες, ώστε ο επεμβαίνοντας ιατρός να τοποθετήσει τα εμφυτεύματα σε συγκεκριμένες προαποφασισμένες θέσεις με τους ελάχιστους χειρουργικούς χειρισμούς (computer aided implant surgery). Αυτό ονομάζεται κατευθυνόμενη χειρουργική των εμφυτευμάτων και έχει το πλεονέκτημα της όσο το δυνατόν μικρότερης χειρουργικής επέμβασης, ελάχιστης επεμβατικής χειρουργικής πράξης. Και σε αυτή τη περίπτωση πάλι θα πρέπει να υφίστανται οι κατάλληλες ενδείξεις για το κάθε περιστατικό και ασφαλώς ο ασθενής θα έχει ένα επιπλέον κόστος στο σύνολο της θεραπείας.

faq4

Τα δόντια σας στηρίζονται μέσα στη γνάθο από το οστούν των γνάθων. Είναι δυνατόν να χαθούν για διάφορους λόγους όπως από κάποιο ατύχημα ή από περιοδοντική νόσο η οποία υφίσταται για πολλά χρόνια χωρίς να έχει θεραπευτεί. Με την περιοδοντική νόσο χάνεται το οστούν γύρω από τα δόντια και έτσι καταλήγουν να έχουν τόσο μεγάλη κινητικότητα που στο τέλος πρέπει να αφαιρεθούν. Όταν τα δόντια βγουν για οποιοδήποτε λόγο τότε αφήνουν ένα κενό μέσα στο οστούν των γνάθων. Oσο οστούν παραμένει μετά την εξαγωγή ατροφεί και αυτό με τη σειρά του γιατί στην ουσία δεν έχει πια λόγω ύπαρξης. Η κατάσταση καταλήγει σε μία απορρόφηση-καθίζηση στη θέση ακριβώς που βρίσκονται τα δόντια. Με τα χρόνια λόγω της απορρόφησης, οι οδοντοστοιχίες παύουν να συγκρατούνται καλά, δημιουργείται κενό κάτω από τις προσθετικές γέφυρες και σε προχωρημένο στάδιο ακόμη και το πρόσωπο αλλάζει γιατί χάνεται σιγά-σιγά και το κάθετο ύψος του προσώπου.Η έρευνα στην οδοντιατρική έχει πολλά χρόνια ασχοληθεί με την προσπάθεια διατήρησης του οστού μετά από την απώλεια των φυσικών δοντιών. Σήμερα έχουμε στην διάθεση μας τη λύση στο πρόβλημα της οστικής απορρόφησης, θεραπεία που έχει επιστημονικά αποδειχθεί και δοκιμαστεί πάνω από 40 χρόνια. Αυτή η λύση είναι η τοποθέτηση οδοντικών εμφυτευμάτων στις περιοχές που λείπουν τα δόντια τα οποία αντικαθιστούν τη ρίζα των χαμένων δοντιών μέσα στο οστούν. Τοποθετούνται στις περιοχές των χαμένων δοντιών και συγκρατούνται μέσα στο οστούν ακριβώς όπως τα φυσικά δόντια, δίνοντάς του το «ερέθισμα» να μην απορροφηθεί αφού χρειάζεται για να στηρίζει τα καινούργια δόντια. Τα εμφυτεύματα στην πραγματικότητα αντικαθιστούν τη ρίζα των δοντιών μέσα στο οστούν των γνάθων.

Για να τοποθετηθούν τα εμφυτεύματα πρέπει να υπάρχει αρκετό οστικό υπόστρωμα – κόκαλο δηλαδή το οποίο να είναι και καλής ποιότητας (σκληρότητας). Το καλύτερο είναι να μην περιμένουμε να χάσουμε ένα δόντι που ξέρουμε ότι είναι προβληματικό και δεν έχει προοπτική να είναι στο στόμα τουλάχιστον για τα επόμενα 5 χρόνια.

Αυτό γιατί μαζί με το δόντι που κουνιέται χάνεται – καταστρέφεται και το κόκαλο γύρω του και τότε όλη η θεραπεία με εμφυτεύματα γίνεται πιο πολύπλοκη και πιο μακροχρόνια.Σε αυτές τις περιπτώσεις πριν τοποθετηθούν τα εμφυτεύματα χρειάζονται τεχνικές οστικής ανάπλασης ώστε να χτιστεί οστούν εκεί που χρειάζεται.  Μετά από εξαγωγή δοτιών για να συντηρήσουμε το οστικό υπόστρωμα εφαρμόζουμε αυτές τις τεχνικές όπως επίσης και σε όλα τα κενα γύρω από τα ενφυτεύματα που τοποθετούνται.

 

faq7faq8

 

Οι αιτίες που κάποια δόντια είναι προβληματικά και μπορεί να χαθούν είναι πολλές όπως περιοδοντίτιδα, τερηδόνα, αποτυχία ενδοδοντικής θεραπείας, κατάγματα, ατυχήματα κ.λ.π και πάλι πρέπει να γίνει προσεκτική εκτίμηση από τον θεράποντα ιατρό που διαθέτει τις ειδικές γνώσεις και την πείρα πάνω στα θέματα οδοντικής εμφυτευματολογίας.

Επίσης υπάρχουν οι τεχνικές αυξήσεως ύψους και πάχους του οστού με Αυτογενές μόσχευμα από το Γένειο ή την οπίσθια περιοχή της Κάτω Γνάθου. Ακόμη ανάλογα με τη θέση και το μέγεθος του ελλείματος μπορούν να χρησιμοποιηθούν  και Βόιας προέλευσης  Συμπαγή μοσχεύματα  ενώ σε πολύ προχωρημένη απορρόφηση γίνεται λήψη οστού από την Λαγόνια ακρολοφία. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις αυτά τα μοσχευματικά κομμάτια στερεώνονται στη ελλειματική θέση με ειδικούς κοχλίες σταθεροποίησης.

Σήμερα εκτός από το αυτογενές οστούν μπορούν να χρησιμοποιηθούν με μεγάλη επιτυχία και βιοϋλικά όπως συνθετικό οστούν (αλλοπλαστικό μόσχευμα) ή βόϊο μόσχευμα (αλλογενές) τα οποία είναι σε μορφή κόκκων και είναι απολύτως ασφαλή και εύχρηστα. Πάντοτε όλες οι προτεινόμενες λύσεις έχουν να κάνουν με το μέγεθος της οστικής απώλειας την κρίση  και την εμπειρία του θεράποντος ιατρού. Η οστική ανάπλαση είναι ένα μεγάλο κομμάτι της οδοντικής εμφυτευματολογίας, είμαστε στη διάθεση σας κατά την κλινική σας εξέταση να αναλύσουμε τις δικές σας ανάγκες.

Τις περισσότερες φορές χρησιμοποιούμε πάνω από τα μοσχεύματα Μεμβράνες Οστικής Αναγέννησης που σκοπό έχουν να προστατέψουν τα μοσχεύματα ξεχωρίζοντας τα από τους μαλακούς ιστούς κατά την επούλωση. Τις στερεώνουμε με ειδικές καρφίδες σταθεροποίησης.

 

 

 

 

Στην άνω γνάθο υπάρχουν οι τεχνικές της κλειστής ανόρθωσης ή ανοικτής ανόρθωσης του ιγμορείου όπου τοποθετείται με ειδική επέμβαση βιουλικό οστικής αναγέννησης και μεμβράνη σε διαμορφωμένη περιοχή του ιγμορείου στην οποία μετά από κάποιους μήνες επούλωσης γίνεται κόκαλο το οποίο μπορεί να δεχτεί εμφυτεύματα.

Το βασικό κριτήριο είναι η υγεία και όχι η ηλικία των ασθενών όπως πολλοί νομίζουν. Μόνο άτομα που παίρνουν ανοσοκατασταλτικά, χημειοθεραπευτικά κάποια ψυχοφάρμακα ή έχουν ανεξέλεγκτο σακχαρώδη διαβήτη αποτελούν αντενδείξεις. Το κάπνισμα δεν αποτελεί αντένδειξη αλλά σίγουρα είναι ένας επιβαρυντικός παράγοντας όπως άλλωστε είναι και για την γενικότερη υγεία μας.

Θα έλεγε λοιπόν κανείς ειδικά γι’ αυτούς που ήδη φοράνε ολικές ή μερικές οδοντοστοιχίες ότι με τα εμφυτεύματα θα μπορούσαν να:

  • Τρώνε χωρίς φόβο το φαγητό που τους αρέσει.
  • Αποκαταστήσουν την μασητική τους ικανότητα ώστε να γίνεται σωστή πέψη.
  • Μιλάνε, γελάνε με ευκολία και αυτοπεποίθηση.
  • Καλυτερέψουν το χαμόγελό σας και ακόμα και την αρχιτεκτονική του προσώπου τους.

Επίσης γι’ αυτούς που έχουν χάσει ή πρόκειται να χάσουν κάποια δόντια ότι με τα εμφυτεύματα μπορούν να:

  • Αντικαταστήσουν τα χαμένα δόντια άμεσα προστατεύοντας έτσι τα υπόλοιπα δόντια.
  • Διατηρήσουν το οστικό τους υπόστρωμα στο μέλλον και
  • Αποφύγουν στο μέλλον οποιαδήποτε κινητή προσθετική εργασία.

Μια οδοντιατρική θεραπεία είναι παροχή ιατρικών υπηρεσιών και όχι εμπορικό προϊόν. Δε μπορεί να πουλιέται με κουπόνια, προσφορές και εκπτώσεις στην ποιότητα και στην προσοχή που πρέπει να δοθεί για εσάς. Κατανοούμε την ενδεχόμενη δυσκολία στην αντιμετώπιση του κόστους μιας θεραπείας, αλλά εάν αυτή δε γίνει σωστά, η φαινομενικά χαμηλή τιμή στο τέλος αποβαίνει υψηλή! Πιστεύουμε ότι πρέπει να γνωρίσετε το ιατρό σας από κοντά και να ρωτήσετε τις λεπτομέρειες, αφού σας εξετάσει προσεκτικά. Αξίζει το χρόνο σας, είναι επένδυση στον εαυτό σας. Μια κλινική εξέταση στο ιατρείο μας χρεώνεται συμβολικά 30 ευρώ τα οποία και αφαιρούνται από το συνολικό κόστος της θεραπείας σας.  Αυτή η εξέταση πολύ συχνά μπορεί να αποτελείται και από δυο ραντεβού γιατί επιμένουμε στο σωστό σχεδιασμό και μελέτη από την αρχή μιας θεραπείας όσο απλή και αν φαίνεται.

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. 

Privacy Settings saved!
Ρυθμίσεις απορρήτου

Για να διευκολύνουμε τη χρήση του διαδικτυακού μας τόπου, χρησιμοποιούμε «cookies». Τα cookies είναι μικρά αρχεία δεδομένων / κειμένου που αποθηκεύονται στον σκληρό δίσκο του υπολογιστή σας από το πρόγραμμα περιήγησής σας και τα οποία είναι απαραίτητα για τη χρήση του διαδικτυακού μας τόπου.


Για τη χρήση αυτού του ιστότοπου χρησιμοποιούμε τα παρακάτω cookies που απαιτούνται από τεχνική άποψη
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Απορρίψη όλων των υπηρεσιών
Δέχομαι όλες τις υπηρεσίες